MenuClose
14.07.13

Wieczór australijski – kulinarna podróż do krainy kangurów

Do potyczki na kulinaria doszło w majowe sobotnie popołudnie podczas Wieczoru Australijskiego w Hotelu Anders w Starych Jabłonkach. Po przeciwnych stronach tego samego stołu stanęli: Karol Okrasa (zaprawiony w bojach reprezentant Polski) oraz Veronica Zahra (niepokonana reprezentantka Australii). Walki na noże jednak nie było – była za to mazurska regionalna kuchnia oraz tradycyjne australijskie dania. To one zawalczyły o serca Gości Hotelu Anders. Starcie zakończyło się zwycięstwem dobrej kuchni na najwyższym, światowym poziomie. ZOBACZ GALERIĘ ZDJĘĆ.

  

Podczas kolacji w Starych Jabłonkach Goście mieli okazję spróbować tradycyjnej kuchni australijskiej z mięsem kangura na czele oraz regionalnych dań mazurskich. Serwowanym potrawom towarzyszyły wyraziste w smaku i kuszące aromatem wina marki Jacob’s Creek, specjalnie sprowadzone na wieczór prosto z Australii. Wino Jacob’s Creek eksportowane jest do blisko 60 krajów na świecie, a w ciągu ostatnich trzech lat zdobyło ponad 800 medali za jakość. Od 2006 roku Jacob's Creek jest oficjalnym sponsorem prestiżowego turnieju tenisowego Australian Open.

W menu Australian Wine&Food Day królowały: Kangur z Sałatą z pieczonych Buraków i sosem Rozmarynowym (kuchnia australijska) oraz Sarna z dojrzałą Słoniną podawany z młodą Kapustą i Pieczonymi Gruszkami (kuchnia mazurska). Wieczór był swoistą kulinarną podróżą z zielonych, pełnych jezior i lasów Mazur do słonecznej Australii – krainy kangurów i kilometrowych plaż.

Kolację Australian Wine&Food Day w Starych Jabłonkach poprowadzili: Veronica Zahra – szefowa kuchni w Orlando Wines, Karol Okrasa – osobowość polskiej gastronomii, której nie trzeba przedstawiać oraz Dariusz Struciński – szef kuchni Hotelu Anders w Starych Jabłonkach.

Podziękowania dla firmy Pernod Ricard Polska, dystrybutorowi wina Jacob’s Creek za pomoc w przygotowaniu wieczoru.


Australian Wine&Food Day
MENU

Przekąska
Małże Świętego Jakuba w sosie Homarowym z glazurowaną Cykorią i Jabłkiem

Pierwsze danie
Mazurski Sandacz obwędzany w dymie jabłoni z młodą marchewką i szparagami z sosem szczawiowym

Zupa
Krem z młodego Selera z Mlekiem Kokosowym

Pierwsze danie główne 
Kangur z Sałatą z pieczonych Buraków i sosem Rozmarynowym

Drugie danie główne
Sarna z dojrzałą Słoniną podawany z młodą Kapustą i Pieczonymi Gruszkami

Deser 
Mus Czekoladowy z Konfiturą z Czarnej Porzeczki i Pieprzu

This webpage is using COOKIES.

By continuing to use this website you are agreeing to use cookies, accordingly to your browser settings. Read more about Privacy Policy.

OK, close
This website uses COOKIES.

By browsing it you accept our cookies policy, according to your browser settings. Read more about Privacy Policy.

OK, close