MenuClose
02.10.12

Gęsina na św. Marcina

Restauracja Pałacowa Hotelu Anders w ogólnopolskiej akcji „Gęsina na św. Marcina”
Akcja „Gęsina na św. Marcina” opiera się na współpracy z najlepszymi restauratorami. W tym roku blisko 50 najlepszych polskich restauracji rozsianych w całej Polsce będzie od 9 do 25 listopada 2012 serwować gęsinę w wydaniu autorskim. Wśród tych restauracji znalazła się również Restauracja Pałacowa Hotelu Anders.
Jeszcze niedawno o gęsinie nikt nie mówił, nie była obecna w polskich restauracjach. Zniknęła też z wiejskich zagród, a tradycję rodzinnego pieczenia gęsi pokryła gruba warstwa kurzu zapomnienia. Dzisiaj sytuacja wygląda zupełnie inaczej – nikt już sobie nie wyobraża Święta Niepodległości bez pieczenia gęsi. Spożycie tego mięsa wzrosło ponad dwukrotnie i dzisiaj około 1500 ton gęsiny zjadają sami Polacy. Do tego dochodzi ogromne zainteresowanie gęsiną wśród najlepszych szefów kuchni w Polsce.
Dariusz Struciński, Szef Kuchni Hotelu Anders przygotował specjalne Menu na tą okazję. Od 9 do 25 listopada 2012 w Restauracji Pałacowej Hotelu Anders będzie można skosztować następujących dań z gęsiny:
Menu na Św. Marcina
Zupa brzadowa z grzybów i śliwek na gęsinie
Pierożki z gęsi confi i kaszy jęczmiennej z emulsją maślano – żurkową
Pierś gęsia Sous-vide podana z glazurowanymi buraczkami i kluskami ziemniaczanymi
z sosem z czarnej porzeczki
Strudel gruszkowy z sosem karmelowym, lodami waniliowymi z antonówką
MENU - POBIERZ. 

Zapraszamy serdecznie! 

This webpage is using COOKIES.

By continuing to use this website you are agreeing to use cookies, accordingly to your browser settings. Read more about Privacy Policy.

OK, close
This website uses COOKIES.

By browsing it you accept our cookies policy, according to your browser settings. Read more about Privacy Policy.

OK, close