MenuClose
27.06.19

MISTRZOSTWA EUROPY W PIŁCE RĘCZNEJ PLAŻOWEJ

MISTRZOSTWA EUROPY W PIŁCE RĘCZNEJ PLAŻOWEJ

Na przełomie czerwca i lipca 2019 roku w Starych Jabłonkach odbędzie się wielkie święto plażowej piłki ręcznej w Europie. Najpierw na boiska nad jeziorem Szeląg Mały wybiegną juniorzy, którzy w dniach 27-30.06.2019 zagrają o miano najlepszej drużyny starego kontynentu. Po nich, w dniach 2-7.07.2019 do rywalizacji staną reprezentacje seniorskie.

Będą to mistrzostwa wyjątkowe bo największe w historii dyscypliny. Do rywalizacji przystąpi 20 reprezentacji żeńskich i 20 męskich. Drużyny reprezentowały będą 23 kraje starego kontynentu. Wśród nich obie reprezentacje Polski. Kobieca kadra naszego kraju broniła będzie tytułu wicemistrzyń Europy. W sumie przez dwa wakacyjne tygodnie niewielką mazurską miejscowość odwiedzi ponad 1000 sportowców. Te niezwykle prestiżowe wydarzenie po raz pierwszy odbędzie się w Polsce. Komitet Wykonawczy Europejskiej Federacji Piłki Ręcznej powierzył organizację mistrzostw Związkowi Piłki Ręcznej w Polsce. Na miejsce rozgrywek wybrano plażę przy Hotelu Anders na Mazurach w Starych Jabłonkach, doceniając w ten sposób profesjonalizm organizatorów podczas finałów EBT w 2018 roku. W tym roku zmagania toczyły się będą na 4 boiskach, stadion główny pomieści ponad 2000 widzów. Tradycyjnie w Starych Jabłonkach nie zabraknie doskonałej kuchni, atrakcji dla całych rodzin oraz charytatywnego pikniku z Fundacją Przyszłość dla Dzieci.

RESTAURACJA Z KLASĄ

Mistrzostwa Europy w Piłce Ręcznej Plażowej to nie tylko sport na najlepszym poziomie – to także kuchnia w najwyższej klasie mistrzowskiej. Restauracja z KLASĄ powstała z inicjatywy Dariusza Strucińskiego, szefa kuchni Hotelu Anders i przez dwa tygodnie zawodów obsługiwać będzie strefę VIP mistrzostw. Tworzy ją dziesięciu maestro sztuki kulinarnej w Polsce wraz dziesięcioma uczniami i studentami kulinariów z Olsztyna. Relacja mistrz – uczeń w pięknej sportowej okrasie! Nie można tego przegapić. Drużynę Mistrzów tworzą szefowie: MAREK WIDOMSKI, ANDRZEJ BAŁDYGA, JAROSŁAW WALCZYK, TOMASZ DZIURA, PAWEŁ RYCKIEWICZ, JAROSŁAW UŚCIŃSKI, KAROL OKRASA, WIESŁAW BOBER, GRZEGORZ KRUPA, DARIUSZ STRUCIŃSKI.
Dariusz Struciński, szef kuchni Hotelu Anders: Dziękuję wszystkim partnerom Restauracji z KLASĄ za wsparcie i zaufanie. Cieszę się, że ponownie możemy liczyć na udział tak wielu firm.
 

 

EKOLOGICZNIE, BLIŻEJ ŹRÓDŁA

Zamiast wody w plastikowych butelkach na Mistrzostwach pojawią się specjalne ekologiczne dystrybutory wody "Bliżej Źródła". Będzie z nich korzystać 1000 zawodników podczas trwania całego turnieju. Zwykle podczas tego typu wydarzeń używa się około 20 000 plastikowych butelek wody. Dzięki tej inicjatywnie razem z "Bliżej Źródła" chcemy zmniejszyć ilość zużytego niepotrzebnie plastiku podczas trwania imprezy. Oszczędzamy także energię elektryczną, ponieważ dystrybutory "Bliżej Źródła" produkują już schłodzoną, przefiltrowaną wodę. Dzięki temu mogliśmy zrezygnować z ogromnej liczby lodówek.
 

STRONA WYDARZENIA >>>

This webpage is using COOKIES.

By continuing to use this website you are agreeing to use cookies, accordingly to your browser settings. Read more about Privacy Policy.

OK, close
This website uses COOKIES.

By browsing it you accept our cookies policy, according to your browser settings. Read more about Privacy Policy.

OK, close