MenuZamknij
14.07.13

Wieczór australijski – kulinarna podróż do krainy kangurów

Do potyczki na kulinaria doszło w majowe sobotnie popołudnie podczas Wieczoru Australijskiego w Hotelu Anders w Starych Jabłonkach. Po przeciwnych stronach tego samego stołu stanęli: Karol Okrasa (zaprawiony w bojach reprezentant Polski) oraz Veronica Zahra (niepokonana reprezentantka Australii). Walki na noże jednak nie było – była za to mazurska regionalna kuchnia oraz tradycyjne australijskie dania. To one zawalczyły o serca Gości Hotelu Anders. Starcie zakończyło się zwycięstwem dobrej kuchni na najwyższym, światowym poziomie. ZOBACZ GALERIĘ ZDJĘĆ.

  

Podczas kolacji w Starych Jabłonkach Goście mieli okazję spróbować tradycyjnej kuchni australijskiej z mięsem kangura na czele oraz regionalnych dań mazurskich. Serwowanym potrawom towarzyszyły wyraziste w smaku i kuszące aromatem wina marki Jacob’s Creek, specjalnie sprowadzone na wieczór prosto z Australii. Wino Jacob’s Creek eksportowane jest do blisko 60 krajów na świecie, a w ciągu ostatnich trzech lat zdobyło ponad 800 medali za jakość. Od 2006 roku Jacob's Creek jest oficjalnym sponsorem prestiżowego turnieju tenisowego Australian Open.

W menu Australian Wine&Food Day królowały: Kangur z Sałatą z pieczonych Buraków i sosem Rozmarynowym (kuchnia australijska) oraz Sarna z dojrzałą Słoniną podawany z młodą Kapustą i Pieczonymi Gruszkami (kuchnia mazurska). Wieczór był swoistą kulinarną podróżą z zielonych, pełnych jezior i lasów Mazur do słonecznej Australii – krainy kangurów i kilometrowych plaż.

Kolację Australian Wine&Food Day w Starych Jabłonkach poprowadzili: Veronica Zahra – szefowa kuchni w Orlando Wines, Karol Okrasa – osobowość polskiej gastronomii, której nie trzeba przedstawiać oraz Dariusz Struciński – szef kuchni Hotelu Anders w Starych Jabłonkach.

Podziękowania dla firmy Pernod Ricard Polska, dystrybutorowi wina Jacob’s Creek za pomoc w przygotowaniu wieczoru.


Australian Wine&Food Day
MENU

Przekąska
Małże Świętego Jakuba w sosie Homarowym z glazurowaną Cykorią i Jabłkiem

Pierwsze danie
Mazurski Sandacz obwędzany w dymie jabłoni z młodą marchewką i szparagami z sosem szczawiowym

Zupa
Krem z młodego Selera z Mlekiem Kokosowym

Pierwsze danie główne 
Kangur z Sałatą z pieczonych Buraków i sosem Rozmarynowym

Drugie danie główne
Sarna z dojrzałą Słoniną podawany z młodą Kapustą i Pieczonymi Gruszkami

Deser 
Mus Czekoladowy z Konfiturą z Czarnej Porzeczki i Pieprzu

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij
Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij