MenuZamknij
14.03.13

Restauracja na pływającej wyspie na jeziorze. Tego jeszcze nie było

W dniach 01-07 lipca 2013 r. w Hotelu Anders w Starych Jabłonkach na Mazurach odbyły się Mistrzostwa Świata w Siatkówce Plażowej Mazury 2013 – najwyższe rangą, po Igrzyskach Olimpijskich, zawody w tej dyscyplinie sportu na naszym globie. To kolejna, po Euro 2012, wielka sportowa impreza, jaka odbyła się w naszym kraju. Ale Mistrzostwa to nie tylko święto sportu, to także wyjątkowe wydarzenie kulinarne – kuchnia na najwyższym światowym poziomie.
MOLO to restauracja, jakiej jeszcze nie było – powstała na pływającej wyspie na Jeziorze Szeląg Mały. Wyspa została utworzona specjalnie na czas Mistrzostw i tylko wtedy można było się na niej znaleźć. W pierwszych dniach Mistrzostw na wyspie zorganizowane zostało boisko na wodzie, na którym odbyły się mecze pokazowe, natomiast w piątek, 5. lipca zamieniła się ona w spektakularną Restaurację MOLO.
W Restauracji MOLO zagościły gwiazdy polityki, sportu, biznesu i ekranu. Serwowane dania przeszły do historii, a wszyscy, którzy mieli okazję zagościć na MOLO skosztowali smakowitości, jakich jeszcze nie jedli. O podniebienia Gości zadbali kucharze Hotelu Anders w Starych Jabłonkach.

Jak co roku na zawodach Pucharu Świata, tak i na tegorocznych Mistrzostwach Świata nie zabrakło, legendarnej wręcz, Restauracji Mistrzów by Kenwood De'Longhi, serwującej wykwintne dania kuchni polskiej. Restauracja Mistrzów to inicjatywa charyzmatycznego szefa kuchni Hotelu Anders w Starych Jabłonkach, Dariusza Strucińskiego, który już od kilku lat zaprasza do Starych Jabłonek największe sławy polskiej gastronomii. Restauracja Mistrzów stała się marką samą w sobie, a zaproszeni do jej współtworzenia szefowie kuchni co roku przygotowują w Starych Jabłonkach potrawy, o których potem krążą legendy. Od wielu już lat Restaurację obejmują mecenatem firmy Kenwood De'Longhi. O całkowite wyposażenie w zastawę stołową od najmniejszego widelczyka po wspaniałe, efektowne wyposażenie bufetów od kilku lat dba Gastro-Magic Service – niezawodny partner przy organizacji imprez na najwyższym światowym poziomie.

Ale kim byliby Mistrzowie bez Uczniów?  W tym roku w Restauracji pojawiło się 30. uczniów gastronomii ze szkół średnich i uczelni wyższych z Olsztyna i Warszawy, którzy pod czujnym okiem Mistrzów uczyli się sztuki kulinarnej. Budowanie relacji Mistrz-Uczeń to aspekt Restauracji szczególnie podkreślany przez Dariusza Strucińskiego – wieloletniego wychowawcę i niestrudzonego animatora sztuki kulinarnej wśród młodego pokolenia. Serwis kelnerski to również wolontariusze, których przeszkolił i poprowadził Pieter Oosthuisen – dyrektor gastronomii w Hotelu Anders w Starych Jabłonkach, który przed zacumowaniem nad Szelągiem Małym pełnił funkcje menedżerskie, m.in. w hotelach w Londynie oraz na liniowcach Royal Caribbean Cruise.

Restauracja Mistrzów otworzyła swoje podwoje w środę, 3. lipca. Tego dnia szefowie – Jarosław Uściński (właściciel i szef kuchni Restauracji MOONSFERA w Warszawie) oraz Michał Pomaski (Gastro-Magic Service) przygotowali dania Kuchni Kurpii. Czwartek należał do Kuchni Mazowieckiej, którą zaprezentowali Karol Okrasa i  Łukasz Pielak, szef kuchni i zastępca szefa kuchni Restauracji Platter, w Hotelu InterContinental w Warszawie. Piątek to dzień Kuchni Kaszub i Pomorza z Grzegorzem Labudą (szef kuchni w Hotelu Grand Hotel Tiffi w Iławie) na czele. W sobotę o podniebienia Gości zadbali szefowie – Marek Widomski (założyciel Instytutu Kulinarnego w Krakowie) i Tomasz Dziura (szef kuchni w Hotelu Galaxy w Krakowie), a Restauracją zawładnęły dania Kuchni Małopolskiej.  W niedzielę na stołach królowała  Kuchnia Warmii i Mazur. Tego dnia za sterami Restauracji Mistrzów stanął Dariusz Struciński, szef kuchni w Hotelu Anders w Starych Jabłonkach – pomysłodawca, organizator oraz dusza Restauracji Mistrzów. Jak na finał przystało to właśnie tego dnia zaprezentowana została kuchnia gospodarza – kuchnia Warmii i Mazur, kuchnia Hotelu Anders w Starych Jabłonkach.

Ulica polskich smaków – Made in Poland Street to kolejna gastronomiczna atrakcja Mistrzostw Świata w Siatkówce Plażowej Mazury 2013. Pachnące wędliny, pyszne miody, aromatyczne nalewki regionalne, pieczywo na zakwasie, wędzone ryby, obwarzanki, domowe ciasta, owcze skóry, ręcznie robione słodycze – to tylko niektóre produkty, jakie pojawiły się na Made in Poland Street. Goście z całego świata mieli okazję spróbować żywności „Made in Poland” – zdrowej, pysznej i niepowtarzalnej. Kiermasz Made in Poland Street był wyjątkową okazją, by w jednym miejscu, a dokładniej na jednej ulicy, zasmakować tego, co w Polsce najlepsze – naturalnych produktów, pysznego jedzenia. Przez pierwszy tydzień lipca tymczasowe zameldowanie na ulicy Made in Poland Street w Starych Jabłonkach znaleźli wytwórcy tradycyjnej, regionalnej żywności z różnych zakątków kraju.

Wartą podkreślenia jest inicjatywa Szefa Kuchni Hotelu Anders w Starych Jabłonkach w zakresie organizacji nietuzinkowych wydarzeń gastronomicznych. Oprócz powyższych wystarczy wspomnieć chociażby konkurs kulinarny L'Art de la cuisine MartellFestiwal Ryby, Wędki i Muzyki „Sielawa Blues” czy cykliczne spotkania Wine&Food Day w Hotelu Anders.

Mistrzostwa Świata w Siatkówce Plażowej Mazury 2013, Hotel Anders w Starych Jabłonkach, 01-07 lipca 2013

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij
Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij