Szef kuchni Hotelu Anders, Dariusz Struciński, znalazł się wśród 21. osób z Warmii i Mazur wyróżnionych za wybitne osiągnięcia w roku 2015. Marszałek województwa warmińsko-mazurskiego Gustaw Marek Brzezin przyznał laur „Najlepszym z Najlepszych” osobom, firmom i instytucjom z Warmii i Mazur, których działania zostały docenione i dostrzeżone w Polsce i na świecie.
XIII Gala „Najlepszym z Najlepszych” obyła się 31. marca 2016 w Filharmonii Warmińsko-Mazurskiej w Olsztynie. Nagrody przyznano w 7. kategoriach: sport, kultura-sztuka-muzyka, edukacja, przełamywanie barier, produkcja żywności i sztuka kulinarna, turystyka oraz innowacje i rozwój. Wśród osób i instytucji uhonorowanych laurem „Najlepszym z Najlepszych” znaleźli się także, m.in. Joanna Jędrzyjczyk (zawodniczka MMA), Krzysztof Hołowczyc (kierowca rajdowy), Włodzimierz Kowalewski (autor powieści, na podstawie której powstał film „Ekscentrycy, czyli po słonecznej stronie ulicy”), dr n. med. Tomasz Waśniewski (ordynator Oddziału Ginekologiczno-Położniczego oraz Oddziału Ginekologii Onkologicznej w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym w Olsztynie), Studio Form Architektonicznych PANTEL (autor projektu terminala Portu Lotniczego Olsztyn Mazury w Szymanach) czy ZORTRAX S.A. (leader pionierskich działań na światowym rynku drukarek 3D).
O kunszcie sztuki kulinarnej Hotelu Anders świadczy nie tylko uznanie w postaci nagród, ale także i przede wszystkim opinie Gości, z którymi można zapoznać się w serwisach typu TripAdvisor czy HolidayCheck. Wyśmienita kuchnia, znakomite jedzenie, medal za posiłki – to tylko niektóre z nich. W okresie wiosenno-letnim największą popularnością wśród grup biznesowych cieszą się kolacje grillowo-ogniskowe z widokiem na jezioro oraz z muzyką szantową w tle. Lunch na tarasie z widokiem na jezioro czy uroczysta kolacja serwowana do stołu z odpowiednią oprawą to atuty Hotelu Anders od lat dostrzegane nie tylko przez Gości biznesowych.
Nagrody dla Restauracji Pałacowej Hotelu Anders w ostatnim czasie:
- POLAND 100 BEST RESTAURANTS AWARDS – GRAND AWARD 2013, 2014, 2015 „Trzy Widelce” (najlepsza możliwa ocena)
- SZEF KUCHNI ROKU 2015 (REGION PÓŁNOCNY) – nagroda dla Dariusza Strucińskiego, szefa kuchni Hotelu Anders
- NAJLEPSZYM Z NAJLEPSZYCH 2016 – nagroda dla Dariusza Strucińskiego, szefa kuchni Hotelu Anders
- GAULT & MILLAU 2014, 2015 / Jedna Czapa Kucharska
Hotel**** Anders w Starych Jabłonkach to obiekt konferencyjny na Mazurach, organizujący niepowtarzalne eventy dla biznesu. Hasło hotelu "Naturalnie na Mazurach” odnajduje wyraz w proekologicznej filozofii miejsca, cudownej przestrzeni, rozbudowanej bazie rekreacyjnej, regionalnej kuchni. Hotel Anders z racji swego położenia specjalizuje się w atrakcjach typu outdoor, m.in.: spływy kajakowe, rejsy statkiem, gry terenowe, olimpiady sportowe. Wyróżnikiem hotelu są zielone konferencje dla firm – oferta spotkań społecznie odpowiedzialnych w zakresie ochrony środowiska. Hotel posiada 6 sal konferencyjnych, w tym największa 420 m2.