MenuZamknij
04.03.13

Konkurs kulinarny L'Art de la cuisine Martell

Paulina Sawicka i Łukasz Kawaller, kucharze Hotelu Anders w Starych Jabłonkach, zajęli I miejsce w prestiżowym konkursie kulinarnym L'Art de la cuisine Martell, który odbył się w dniach 01-03 marca 2013 r. w Hotelu Zamek Ryn.
L'Art de la cuisine Martell to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w kraju. Jego adresatami są młodzi kucharze – najstarsi uczestnicy nie mogą mieć więcej niż 30 lat. Kucharze startowali w dwuosobowych drużynach. Zgodnie z zasadami l'Art de la cuisine Martell musieli stworzyć dania najbardziej komponujące się ze smakiem koniaku (sam trunek nie mógł pojawić się w potrawach).

W konkursie wzięło udział 16 ekip kucharskich – młodych adeptów sztuki kulinarnej, z najlepszych restauracji w Polsce.
Uczestnicy zaprezentowali swoje dania w czterech odsłonach, a na przygotowanie każdego z nich mieli tylko godzinę. Konkursowe potrawy, w tym potrawy załogi Hotelu Anders, oceniało Jury Konkursowe oraz Jury Koneserów Smaku. W skład Jury Konkursowego weszli najwybitniejsi szefowie kuchni w Polsce – Jarosław Uściński, Adam  Chrząstowski, Paweł Oszczyk, Jarosław  Walczyk, Grzegorz Labuda, Andrzej Bałdyga i Kurt Scheller. W Jury Koneserów Smaku, składającego się ze znanych osobowości, gwiazd estrady i ekranu, zasiedli: Jean-Jacques Regnault, Andrzej Szumowski, Andrzej Grabarczyk, Tomasz Kozłowicz, Rafał Królikowski, Bogdan Kalus, Jarosław Kowalski i Andrzej Supron.
Decyzją Jury Konkursowego I miejsce przypadło Paulinie Sawickiej i Łukaszowi Kawaller z Hotelu Anders w Starych Jabłonkach, II miejsce Kamilowi Raczyńskiemu i Adamowi Ludwińskiemu z Hotelu Narvil w Serocku, a III miejsce Dawidowi Szkudlarek, Bartłomiejowi Pawlikowskiemu, którzy reprezentowali Hotel Best Western  z Gorzowa Wielkopolskiego.
Jury Koneserów pierwszą nagrodę tegorocznej edycji konkursu przyznało Dominikowi Ulko i Mateuszowi Jarosławskiemu z Hotelu Haston z Wrocławia.
Była to XI edycja konkursu L'Art de la cuisine Martell, którego organizatorem jest Grupa Anders przy merytorycznym wsparciu Fundacji Klubu Szefów Kuchni. Sponsorem tytularnym konkursu jest Pernod Ricard Polska, dystrybutor koniaka Martell.

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij
Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij